Hoe een XMS helpt jouw operatie op slimme wijze te monitoren

Hoe een XMS helpt jouw operatie op slimme wijze te monitoren

Het is een herkenbaar dossier voor iedere IT beheerder: een wirwar van legacy apparatuur, nieuwe systemen en complexe processen. Alles werkt zolang als dat het werkt, al blijkt in de praktijk dat het allemaal regelmatig vastloopt. Tijd om onder ogen te zien dat de operatie grotendeels als los zand aan elkaar hangt. Tel daarbij op de waan van de dag en je bent voor je het weet brandjes aan het blussen en holt van calamiteit naar calamiteit.


Het moet anders. Het kan anders. Met meer inzicht en controle. Beheersen en besparen. Want ‘dat energieverbruik, kunnen we daar niet wat aan doen?’ klinkt het steeds luider binnen de muren van industriële producenten.

Introductie

Hoe kun je monitoring slim inregelen vanuit het perspectief van asset management en energieverbruik binnen je operatie?


Optimaal monitoren doe je het liefst vanuit één centraal referentiepunt. Om de overgang naar monitoring mogelijk te maken, beginnen wij bij de basis. Dat doen wij door het realiseren van een stabiel, toegankelijk en veilig netwerk met een XMS.


Met een XMS of eXtensible Management System:

  • weet je altijd en overal wat de status is van je systemen
  • helpt je data je aan inzichten die anders verborgen blijven
  • heb je alles overzichtelijk op één plek.
XMS wat betekent dat?

XMS staat voor ‘eXtensible Management System’. ‘Extensible’ betekent dat het systeem is ontworpen met flexibiliteit in het achterhoofd. Een XMS is dus uitbreidbaar en aanpasbaar aan veranderende behoeften.

Wat is een XMS?

Een XMS is een netwerk management systeem waarmee je monitort hoeveel, welke en waar systemen fysiek aanwezig zijn. Daarnaast kan het aangegeven wat de status is van de systemen die aan het netwerk hangen. Een XMS maakt het bovendien niet alleen mogelijk om netwerkapparatuur te monitoren, maar ook data vanuit bijvoorbeeld sensoren.

Waarom een XMS?

Als het gaat om data, dan gebruik je een XMS om de data binnen het netwerk van je infrastructuur te verzamelen, te analyseren en te visualiseren. Een XMS werkt dan als de oren en ogen van je netwerk.

Stel je voor dat ieder apparaat een systeem is en dat ieder systeem zijn eigen data heeft en produceert. Door al die data bij elkaar te brengen, krijg je informatie die je vertelt wat er speelt.

En als je weet wat er speelt, dan kun je het managen. Zo ook wat betreft je energieverbruik.

Wat voor data verzamel je via het XMS?

In principe alle relevante informatie van je apparaten en machines. Dat kan zijn de fabrikant, het model, type, de prestaties/performance van de apparaten en meer.

Wat kun je monitoren en beheren met een XMS?

Je kunt er dus alles mee monitoren wat aan hetzelfde netwerk hangt als dat waar het XMS op werkt.


Denk aan:

  • Productielijnen, machines en apparatuur
  • Servers
  • Sensoren
  • Controllers
  • Business applicaties
  • Externe bronnen, zoals certificaten en de bereikbaarheid van API’s.
Hoe een XMS je helpt

Een XMS geeft je te allen tijde inzicht in de data op je netwerk. Met een XMS monitor je dan zowel je netwerkapparatuur, als de apparaten en machines die aan het netwerk hangen. Het XMS monitort en analyseert daarbij dus ook alle data die over je netwerk gaat.


Zo weet je op apparatuur- en machineniveau wat er speelt en wat je verbruik is. En waar er eventueel onnodig elektra, gas of water weglekt. Door die data inzichtelijk te maken, vertelt het XMS je wat er speelt. En ondersteunt het je operatie met relevante analyses die je helpen te besparen op je energieverbruik.

Kortom, je beschikt over systeemdata die voor je denkt en voor je doet. Handig!

Hoe draagt een XMS bij aan een efficiënter energiebeheer en aan strategisch machineonderhoud?

Een XMS geeft je te allen tijde inzicht in de data die er is binnen je netwerk, wat helpt met:

  • Rapportages met aanbevelingen voor verbeteringen door de verzamelde gegevens over energieverbruik, inclusief storingen en afwijkingen te analyseren en patronen en trends te identificeren.
  • Suggesties voor wijzigingen in apparatuur instellingen, onderhoudsschema’s of zelfs de algehele indeling van een faciliteit voorstellen om de energie-efficiëntie te optimaliseren.
  • Het kan ook het huidige energieverbruik vergelijken met historische gegevens of branche benchmarks om mogelijkheden voor verbetering te identificeren.
  • Machine learning-mogelijkheden, waardoor het XMS door de verkregen data en met specifieke modellen in de loop van de tijd kan leren en zich kan aanpassen. Naarmate er meer gegevens zijn, volgen zo steeds nauwkeurigere aanbevelingen.
XMS samengevat: de voordelen

We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Een XMS werkt zowel lokaal (on-site) als cloud-hosted.
  • Een volledige inventarisatie van machines, apparatuur, applicaties en netwerk(en). Volautomatisch, in eigen beheer en inclusief bijbehorende topologie.
  • Met een XMS geniet je de mogelijkheid om de server zowel lokaal als op afstand te gebruiken. Hierdoor is de digitale veiligheid geheel naar eigen wens en belang in te richten en blijft de data van jou.
  • De focus van het XMS ligt op relevantie en altijd weten wat er speelt zonder dat je zelf overal continu achteraan gaat.
  • Kortom: je hebt altijd en overal, alles overzichtelijk op één plek.